Maresme, productes de la terra

El Maresme és una comarca per visitar tot l’any. Combina la riquesa d’una zona turística reconeguda internacionalment i la cultura, la gastronomia i les tradicions de les seves festes populars; el verd intens dels seus tres parcs i la blavor del mar, amb platges extenses, trencades per petites cales, que conformen un paisatge idíl·lic, d’una típica bellesa mediterrània

Entre mar i muntanyes Benvingut a la Costa de Barcelona – Maresme, una comarca per visitar tot l’any. Combina la riquesa d’una zona turística reconeguda internacionalment, amb platges de bellesa mediterrània, la cultural, la gastronomia i les tradicions de les seves festes populars amb el verd dels tres parcs naturals. La línia R1 de Rodalies de Catalunya, la primera línia fèrria de la península Ibèrica, connecta la major part de les poblacions del Maresme, entre sí i amb el centre de Barcelona. Els més moderns trens amb una alta freqüència de servei. Amb el mar a un costat i la muntanya a l’altre. Gaudiu del vostre descans…..

És un dels parcs més grans de la zona amb una extensió de més de 40.000 m2 i ofereix una gran varietat de possibilitats d’oci per passar un dia inoblidable amb la família.

Benvinguts i benvingudes a la Costa de Barcelona-
Maresme, una comarca per visitar tot l’any amb un
clima excel·lent, que combina la riquesa d’una zona
turística reconeguda internacionalment per platges de
bellesa mediterrània amb ports esportius actius, la
cultura, la gastronomia, les tradicions de les festes
populars i el verd de tres parcs naturals.
El Maresme és una de les grans hortes del país, rica
en productes de la terra, com ho demostren les més
de 50 jornades gastronòmiques que hi ha programades
al llarg de l’any, testimoni de la riquesa i la varietat de
la cultura culinària de la comarca. Alguns dels seus
productes han adquirit bona fama, com ara els pèsols
de la floreta i els garrofal, al voltant de Sant Andreu de
Llavaneres, Caldes d’Estrac i Mataró; les maduixes de
la Vallalta a la zona de Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle
de Vallalta, Sant Pol de Mar, Arenys de Munt i Canet de
Mar; i les cireres d’en Roca d’Arenys de Munt (a la
primavera); el tomàquet rosa del Maresme (a l’estiu);

els calamars, les gambes, els escamarlans i les cloïsses
d’Arenys de Mar; les mongetes o fesols del ganxet de
Malgrat de Mar i Palafolls, i els bolets del baix Maresme
(a la tardor).
La cuina, amb predomini de suquets de peix i estofats
amb les hortalisses pròpies de la terra, té un
complement acreditat: la denominació d’origen d’Alella,
famosa, sobretot, per la qualitat dels vins blancs.
INTRODUCCIÓ
La DO Alella és una vinya urbana ubicada entre el mar
i la muntanya. La varietat vinífera més característica
és la pansa blanca. Els vins blancs, la producció
majoritària, són el resultat de sumar les virtuts de
diverses varietats de raïm. Per descobrir els secrets
d’aquest vi excel·lent es pot visitar algun dels cellers.
També es pot assistir a la Festa de la Verema, al mes
de setembre, i a les Jornades Gastronòmiques del Vi
DO Alella, durant els mesos de març i abril.
Cal destacar l’únic restaurant amb estrelles Michelin
al Maresme: el Sant Pau, a Sant Pol de Mar, amb tres
estrelles.
Us desitgem una estada feliç a la nostra terra i esperem
que quan marxeu hagueu conegut el Maresme de més
a prop.
Per a més informació, descarregueu-vos la Guia del
Maresme al mòbil:
Bluetooth, gratuït, apropant-vos a la seu del Consorci
o a les oficines de Turisme del Maresme
URL al mòbil: http://maresme.batuin.mobi
De PC a mòbil, més informació de descàrrega segons
el model de mòbil al web del Consorci
www.costadebarcelonamaresme.cat
Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme.

El Consell Comarcal del Maresme, amb el suport de la Diputació de
Barcelona, impulsa el projecte “Productes de la terra – Artesania
alimentària”, que inclou una sèrie d’accions que han de servir per
donar a conèixer els productes alimentaris de qualitat que es fan
al Maresme i millorar-ne la comercialització. La comarca del
Maresme, tradicionalment, ha estat vinculada a l’agricultura i a la
pesca, i s’han considerat aquests sectors com activitats
econòmiques importants, que en els últims anys s’han relacionat
íntimament amb els sectors turístic, gastronòmic i cultural.
Els productors de productes de la terra i els artesans alimentaris
tenen un valor afegit pel fet de situar-se entre l’economia i la cultura
i representen un actiu important per a la comarca. Al mateix temps,
permeten donar valor afegit als productes agraris locals i sovint
són un reflex del patrimoni cultural i de la tradició dels municipis.
El sector de la restauració està molt lligat als productes alimentaris
de qualitat que es fan al Maresme i és necessari incorporar aquests
productes a l’oferta gastronòmica de les cartes dels restaurants
de la comarca. És important que la cuina que fan els restauradors
del Maresme estigui vinculada al territori per donar identitat als
plats i permetre que els clients gaudeixin dels gustos dels productes
de qualitat que s’hi produeixen. D’aquesta manera estan contribuint
a mantenir en el territori l’activitat agrícola i d’artesania alimentària
necessàries per a conservar el nostre entorn.
Ja fa anys que vinculades als productes de qualitat que es conreen
al Maresme se celebren diverses jornades gastronòmiques durant
l’any, que contribueixen a donar a conèixer aquests productes i a
fer que tota la ciutadania en gaudeixi.
Un dels productes estrella són les maduixes del Maresme. Tot i que
actualment se’n conreen diverses varietats, cosa que garanteix
tenir-ne durant tot l’any, és durant els mesos de primavera que la
maduixa del Maresme aconsegueix la seva màxima qualitat. Poder
degustar les maduixes del Maresme, collides el mateix dia, al punt
òptim de maduració i sense que hagin patit un transport, és un
plaer que ens permet gaudir d’un dels gustos i d’una de les aromes
més arrelades a la nostra comarca. Una de les varietats més
típiques és la pájaro, que es caracteritza per tenir un color vermell
intens, ser molt dolça i tenir una forma molt regular, tot i que la
seva producció és molt limitada.
El conreu de la maduixa del Maresme ha modelat el paisatge dels
vessants de la serralada litoral de molts municipis de l’Alt Maresme
i ha fet que durant molts anys un gran nombre de famílies hagin
pogut viure del seu conreu.
Existeixen iniciatives d’artesans alimentaris de la comarca per tal
d’incorporar les maduixes del Maresme en els seus productes
elaborats, així doncs podem trobar les neules de maduixa del
Maresme de Neules Casa Graupera de Mataró i les botifarres de
maduixa de Can Martri de Sant Cebrià de Vallalta.
Les Jornades Gastronòmiques de la Maduixa del Maresme són una
oportunitat excel·lent per degustar aquesta fruita exquisida i
incorporar-la a la nostra dieta habitual, si més no durant la
primavera.
Consell Comarcal del Maresme

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s