La Maduixa característiques

Característiques: És una planta perenne que produeix brots nous cada any. Presenta una roseta basal d’ on surgeixen les fulles i les tiges florals. Tots dos de la mateixa longitud. Les tiges florals no presenten fulles.Al seu extrem apareixen les flors, de cinc pètals blancs, cinc sèpals i nombrosos estams.Els pecíols de les fulles son pilosos. Cadascun sosté una fulla composta de tres folíols ovals dentats. Aquests són d’un verd brillant per l’ anvers i més pàl.lids pel revers. que presenta una nervadura més manifesta i una gran pilositat. De la roseta basal sorgeixen també un altre tipus de tiges reptans que produeixen rels adventícies d’ on neixen noves plantes. El fruit ,que coneixem com “maduixa” és en realitat un engruiximent del receptacle floral, mentre els puntets que hi ha a sobre d’ ella són els autèntics fruits. Les maduixes cultivades procedeixen de la maduixa silvestre que ha estat creuada amb varietats americanes.

Propietats:

a)medicinals:

-Diürètiques i antirreumàtiques: Si ens prenen de tres a quatre tasses diàries d’ infusió de fulles i arrels, ens ajudarà a combatre l’ àcid úric i l’ artritis .

– Colesterol: La gran quantitat d’ àcid acòrbic, així com lecitina i pectina que contenen els seus fruits la fan ideal per combastre els alts nivells de colesterol de la sang.

-Antiinflamatòries: Pendrem una infusió de fulles per les inflamacions del intestí .La cocció de les arrels ens ajudarà a disminuir les inflamacions artrítiques.

-Astringents: Beurem de tres a quatre tasses diàries de la cocció de les seves fulles contra la diarrea.

Les infusions de fulles seques són molt astringents i poden utilitzar-se per tractar les úlceres de la boca.

-Mineralitzants: Els seus fruits , molt rics en vitamina C, tenen propietats antianèmiques i reconstituents. Resulten molt adequats en la època del creixement.

b)Culinàries:

Els seus fruits són molt adequats en règims dietètics donat que tenen molt poca quantitat de sucre , per la qual cosa es recomana el seu ús a les persones diabètiques . També són emprats en la fabricació de melmelades i pastissos.

Les fulles tendres es poden consumir com a verdura.

c)Cosmètiques:

Les fulles matxucades i aplicades sobre la pell constitueixen un bon remei per evitar les arrugues de la pell:

Recol.lecció i conservació:

Les fulles hauran de recollir-se quan la planta estigui ben florida. Les arrels quan estigui a punt de assecar-se. Els fruits ben madurs. Haurem de conservar-la a l’ ombra i en un lloc a l’ abric de la calor i de la humitat.

 

La maduixerao fraulera és una planta herbàcia perenne, vivaç, estolonífera, de fulles trifoliades, de flors blanques i de fruits en núcula, disposats sobre receptacles carnosos i vermells, anomenats en conjunt maduixes. Poden tenir fins a cinc flors per planta, amb cinc pètals que es toquen, de color crema. És de port baix i es multiplica vegetativament per estolons o sexualment a través de llavors. La temperatura òptima de creixement és 10-13ºC a la nit i 18-22ºC durant el dia. A l’hivern alenteix el seu metabolisme i quan va arribant l’estiu dóna la màxima esplendor de fruit. Arriba a assolir una alçada entre 5 i 30 centímetres.

Les espècies de maduixa són originàries de les regions holàrtica i neotropical. Es fa en boscs o llocs ombrívols. En estat silvestre, es pot trobar en totes les zones temperades de l’hemisferi Nord. És conreada pels seus fruits anomenats fraules o maduixes, però ha estat quasi totalment substituïda per la fraga o maduixot, un híbrid en part d’origen americà.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s